Heraldično, genealoško in veksilološko društvo Heraldica Slovenica ∙ ustanovljeno leta 1991 ∙ The Heraldry Society of Slovenia ∙ Est. 1991

Boj proti koronavirusu ima tudi svojo zastavo

Društvo Heraldica Slovenica sprejema pobudo belgijskih kolegov in predlaga zastavo v podporo zdravstvenemu osebju.

zastava proti koronavirusu

25. 3. 2020

V Društvu Heraldica Slovenica smo veseli pobude, da podpora junaškim zdravstvenim delavcem dobi še svojo simbolno upodobitev z zastavo. S kraljeve palače v Bruslju in na drugih stavbah so bile tako izobešene zastave, ki so bile povsem bele.

Vendar pa sodobno zastavoslovje za belo zastavo že pozna močno simboliko, ki je pognala močne in globoke korenine v našo družbeno zavest. Bela zastava napoveduje predajo, odločitev odnehati ali prošnjo po pregovarjanju. Trdno smo prepričani, da zdravstveni delavci skrajne napore vlagajo v nasprotno smer – ne predajajo se, ne odnehajo in z boleznijo gotovo nočejo pregovarjati.

Tako smo v Heraldici Slovenici obstoječo pobudo nadgradili s simboličnim prikazom upanja, ki združuje vse ljudi: zmaga zdravstva nad epidemijo Covid-19. Na obstoječe belo polje smo postavili simbol zdravstvenih delavcev (Asklepijevo palico), ki se vzpenja nad prevrnjeno in premagano krono (lat. corona).

zastava proti koronavirusu
Oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja Splošne bolnišnice Celje, ki se je v teh dneh preimenoval v COVID oddelek. Foto: Andrej Strahovnik, 2. april 2020.

Hvala zdravstvenim delavcem in ljudem v drugih poklicih, ki v tem času preizkušnje ščitijo našo družbo!

zastava proti koronavirusu
Brezplačen vektorski izris

© Heraldica Slovenica 2020   |   www.heraldica-slovenica.si

Avtor spletne strani: Aleksander Hribovšek