Heraldica Slovenica

Dan slovenske zastave

V počastitev 150-letnice prvega izobešanja slovenske zastave smo sedmega aprila 1998 z vsemi vojaškimi častmi priredili svečanost v Geometričnem središču Slovenije v Spodnji Slivni pri Vačah (GEOSS). Od tedaj dalje tam vsako leto organiziramo slovesnost prvo nedeljo po sedmem aprilu, kar je postalo že tradicionalno. Dan slovenske zastave je spomin na 7. april 1848, ko je slovenski domoljub Lovro Toman prvič izobesil slovensko zastavo na Wolfovi 8 v Ljubljani.

Proslava dneva slovenske zastave, 16. april 2023

Društvo Heraldica Slovenica vas vljudno vabi na tradicionalno proslavo ob dnevu zastave, ki bo v Geometričnem središču Slovenije (GEOSS) v Spodnji Slivni pri Vačah v nedeljo, 16. aprila, ob 14. uri.

Program

Osrednja govornica
Verica Trstenjak

Govorniki
Franci Rokavec, župan Občine Litija
Aleksander Hribovšek, predsednik Društva Heraldica Slovenica

Pogovor bo vodil
Nejc Krevs, novinar

Kulturni program
Orkester Slovenske vojske

Dvig zastave
Gardna enota Slovenske vojske
Zbor zastavonoš in praporščakov OŠ Gradec, slovenskih občin in veteranskih združenj slovenske osamosvojitve, Konjeniškega kluba Jesenje - GEOSS ter Društva narodnih noš in ohranjanja kulturne dediščine Domžale je ob 13.00-13.30 uri pred Gostilno Vrabec, Slivna 18, 1252 Vače.

Izvedba proslave bo v sodelovanju z občino Litija, Društvom za razvoj in varovanje GEOSS-a, Združenjem za vrednote Slovenske osamosvojitve, OŠ Gradec in Slovensko vojsko.Geometrično središče Slovenije  Proslava 2022

×