Heraldica Slovenica

Dan slovenske zastave

V počastitev 150-letnice prvega izobešanja slovenske zastave smo sedmega aprila 1998 z vsemi vojaškimi častmi priredili svečanost v Geometričnem središču Slovenije v Spodnji Slivni pri Vačah (GEOSS). Od tedaj dalje tam vsako leto organiziramo slovesnost prvo nedeljo po sedmem aprilu, kar je postalo že tradicionalno. Dan slovenske zastave je spomin na 7. april 1848, ko je slovenski domoljub Lovro Toman prvič izobesil slovensko zastavo na Wolfovi 8 v Ljubljani.

Proslava 2020 je prestavljena na konec epidemije

Društvo Heraldica Slovenica vas vljudno vabi na tradicionalno proslavo ob dnevu zastave, ki bo v Geometričnem središču Slovenije (GEOSS) v Spodnji Slivni pri Vačah v nedeljo, 5. aprila, ob 14. uri.

Program proslave

Slavnostna govornica
prof. dr. Verica Trstenjak
Nekdanja generalna pravobranilka na Sodišču EU

Pozdravni nagovor
Franc Rokavec
Župan Občine Litija

800-letnica prve pisne omembe Sodražice
Nagovor mag. Blaž Milavec, župan Občine Sodražica
Predstavitev prenovljene občinske simbolike

Kulturni program
Društvo Mešani pevski zbor Jesen iz Občine Laško
Orkester Slovenske vojske

Dvig zastave
Gardna enota Slovenske vojske
Zbor zastavonoš in praporščakov OŠ Gradec, slovenskih občin in veteranskih združenj slovenske osamosvojitve, Konjeniškega kluba Jesenje - GEOSS ter Društva narodnih noš in ohranjanja kulturne dediščine Domžale je ob 13.30.

Nagovor predsednika Društva Heraldica Slovenica
Aleksander Hribovšek

Izvedba proslave je v sodelovanju z občino Litija, Društvom za razvoj in varovanje GEOSS-a, Združenjem za vrednote Slovenske osamosvojitve, OŠ Gradec in Slovensko vojsko.

Geometrično središče Slovenije  Proslava 2019

×