Heraldica Slovenica

Predavanje o osnovah grboslovja in zastavoslovja ter slovenskih državnih simbolih na OŠ Preserje

Kancler društva Heraldica Slovenica Anže Hobič je v tednu pred slovenskim dnevom državnosti, t. j. četrtek in petek 15. in 16. junija 2023, obiskal učence 7. in 8. razredov OŠ Preserje v Občini Brezovica in jim skozi tri šolske ure predstavil osnove grboslovja, zastavoslovja ter zgodovino in nastanek slovenskih državnih simbolov.

Učenci so se tako spoznali z zgodovino grboslovja in osnovnimi heraldičnimi pravili za oblikovanje grbov ter osnovami razlikovanja med logotipi in grbi. Nadalje so se spoznali z zastavoslovjem in petimi uveljavljenimi pravili za dobro oblikovanje zastave ter s kritično presojo elementov dobre zastave.

Teoretično pridobljeno znanje so nato uporabili pri spoznavanju zgodovine slovenskih državnih simbolov. Poseben poudarek je bil na letu 1991, ko smo dobili sedanje državne simbole ter dogodkih povezanimi z nastankom slovenskih državnih simbolov, saj se nam bliža dan državnosti, ki je namenjen obeležitvi teh dogodkov. Učenci so se seznanili tudi s težavami, s katerimi se soočajo naši simboli (pravilnost oblikovanja grba in slabša prepoznavnost zastave, …) ter s pravili in običaji pravilnega izobešanja oz. nameščanja in ravnanja z zastavo. Poseben poudarek je bil tudi na spoštovanju naših simbolov. Učenci so na veselje predavatelja in učiteljice pokazali veliko znanja glede naših simbolov.

Na koncu je društvo Heraldica Slovenica OŠ Preserje podelilo še knjigo Osnove heraldike in istovetnostni simboli slovenskih občin, da bodo lahko učenci tudi sami raziskovali zgodovino naših občinskih simbolov.


Predavanja

×