Heraldično, genealoško in veksilološko društvo Heraldica Slovenica ∙ ustanovljeno leta 1991 ∙ The Heraldry Society of Slovenia ∙ Est. 1991

10. junij: svetovni dan grboslovja

svetovni dan heraldike
Grb Hermana II. Celjskega, Botenbuch der Bruderschaft St. Christoph auf dem Arlberg, Tiroler Handschrift "Codex Figdor", Tiroler Landesarchiv, Innsbruck, ok. 1400, str. 2v.


Svetovni dan grboslovja (International Heraldry Day) je dan, ki ga obeležujejo organizacije in posamezniki po vsem svetu, ne glede na državo, kontinent ali kulturo. Datum je simbolično izbran in je spomin na dan, ko naj bi Godfrej (Anjou) Plantagenet od tasta, angleškega kralja Henrika I, leta 1128 prejel moder ščit s šestimi levi. Godfrej se je tistega leta poročil s cesarico Matildo, vdovo svetorimskega kralja Henrika V. in hčerjo angleškega kralja Henrika I., ki ga je tudi povzdignil v viteza. Godfrejev ščit je dolgo veljal za najstarejši dokumentiran grb, vendar gre najverjetneje za zapis, ki je nastal trideset let kasneje, po njegovi smrti.

Fotografiraj svoj najljubši grb

10. junij: svetovni dan grboslovja | #foto2017

Preko pobude Fotografiraj svoj najljubši grb smo zbrali različne fotografije grbov, ki jih objavljamo v čast 10. juniju 2017 in heraldični vedi:

Baronski grb plemiške rodbine Apfaltrer pl. Apfaltrern
Foto: Tim Šteferl
Grb je pripadal Rudolfu baronu Apfaltrerju pl. Apfaltrernu, c. in kr. komorniku in majorju avstrijske armade (roj. 1818 v Jihlavi na Češkem, u. 1893 na gradu Grmače pri Litiji). Grb se nahaja v družinski grobnici Apfaltrerjev na pokopališču v Litiji.

Držinski grb družine Kafol
Foto: Irena Kafol
Držinski grb družine Kafol (Caffou, Cafou, Kofol) na grobnici v cerkvi sv. Janeza Krstnika v Čepovanu.

Grb ljubljanske nadškofije
Foto: Uroš Žižmund
Grb ljubljanske nadškofije, nad vhodnim portalom škofijskega dvorca, na Ciril-Metodovem trgu 4 v Ljubljani.

Leonhard Formentin
Foto: Aleksander Hribovšek
Grb deželnega komturja tevtonskega reda Leonharda Formentina v atriju Križank.

© Heraldica Slovenica 2019   |   www.heraldica-slovenica.si

Avtor spletne strani: Aleksander Hribovšek